FAMILJEN

Hejsan vänner

Jag heter Ann Svensson är 57år och är gift med Kenneth och vi har två söner som heter Daniel 31 år och Tobias 29år. Daniel bor nu i Uppsala som är närmaste staden för oss. Tobias bor hemma och en egen andrahands lägenhet ibland.

Så det är jag och min man som bor i en by som heter Saringe och vårat ställe heter Björksäter, vi bor på en avstyckad bondgård med våra hundar och katter. Och de personer som kommer ifrån storstaden Stockholm och hälsar på oss, för att titta på buhundar tycker att vi bor rakt ut i skogen.

Den 2 juni 2014 så brann vårat hus ner till grunden, men Försäkringsbolaget ersatte det och vi fick ett nytt hus. Tur nog så klarade vi oss, både fyrbenta och tvåbenta, vi sov  på nedre botten av huset så det gjorde nog sitt till att jag hann ut med hundar och mig själv, innan röken vart för stark.

Mitt hundintresse startade tidigt i min ungdom, med västgötaspets som vi hade i våran familj. Det vart lite hundutställningar och annat man kunde hitta på med hunden. Sedan så kom det några år när det inte var möjligt för mig att ha hund, men önskan fanns alltid där att få skaffa en egen hund.

När jag sedan träffade min man började vi ganska omgående att gå på hundutställningar och läste massa hundböcker, eftersom det vara bara jag som hade haft hund innan, så fick det bli jag som bestämde, ”trodde jag”. En kväll när jag kom hem  från mitt jobb så hade Kenneth hittat en hund han trodde kunde passa oss. MEN sa jag det är ju en spets och de kan ju bli ganska skälliga, den erfarenheten hade i alla fall jag efter västgötaspetsen. Men vi beslutade oss för att besöka en kennel med Norsk buhund och valet vart Gerdsbos Kennel, vi träffade Arne och Gerd J’son Frodhem  och deras buhundar. Och efter det så bestämde vi oss för att skaffa Norsk buhund och det har vi  aldrig ångrat!! Gerd J’son Frodhem har skrivit en jättebra bok om rasen.

Så i mars månad 1986 efter att ha haft fördelen att vara hos uppfödaren några dagar, så hämtade vi hem våran Gerdsbos Runa, och Runa fick hon heta också, fast min man hade en kompis som hette Runa.

Då bodde vi fortfarande i lägenhet i Uppsala på nedre botten, det gick bra att få henne rumsren eftersom det var lätt att släppa ut henne på uteplatsen!! När vi senare beslutade oss för att flytta ut på landet och fick en gård vart det lite mera skällande, men mycket berodde nog på att ungdomar som cyklade förbi våran gård och tyckte det var jätte kul att skälla åt hunden som sprang omkring på gården. Men rasen är ju till för att vakta gårdarna i Norge, när husfolket var ute på åkrarna och arbetade, och hundarna fick också hjälpa till med att valla fåren när dom flyttades till olika platser.

Norska Buhund är en vakthund/gårdshund, så det bör man lära sig att de har lätt till att börja skälla om man inte redan som liten valp, sätter klara gränser.

Jag skaffade mig ett kennelnamn 1990 då min första kull föddes, och jag hade nio kullar under åren fram till 2001, då jag tog ett uppehåll och provade på lite andra raser inom spetshundsgruppen. Men en gång buhundägare alltid buhundägare har jag insett!!!

Så 2010 så startade jag om med en ny valpkull och det är några som har dött eller flyttat, så de namn som finns på hemsidan är de som jag äger nu.

De norska buhundar som jag har haft är Doris 12 år som har fått flytta till en alldeles egen pensionär, och trivs som fisken i vattnet. Kida 7 år som också har fått flytta hem till Kassandra hennes syster i Torsby och  Lady 7 år, som har flyttat till en fodervärd. Eftersom de hade mist sin hund. En ungtik som heter Nordspetsens Petronella men kallas för Nilla är 3 år  (gul) men hon är en fodervärdshund och bor inte hemma hos oss. Men Nilla kommer nog inte att få någon valpkull efter sig,  inte hos mig i alla fall. Bianca, mamma till Jasmine och Nikki, har fått somna in nu. Nordspetsens Nova har fått flytta till en som hade en hund från mig som hette Nordspetsens-Molle. Men han fick somna in i midsomras, och de ville ha en ny buhund, men inte en valp.

Nuvarande hundar är hane Nordspetsens Milou (Gul) och en norsk importerad (hane) Pe-gu´s Trym Nukasönn (Tyke)svart  . Dotter till Milou, hon heter Nova och är gul och Dotter till Tyke som heter Ronja som är svart.

 

Jag finns även på facebook fråga mig så får Ni se flera bilder där också!!!

 

Rasklubben heter Norsk Buhundringen

http://www.norskbuhund.com

Jag och min man har under hösten 2018 och våren 2019 gått kurs på distans via SKK, och har nu grundutbildning för avelsfunktionärer och sitter med i avelskommiteén på Norsk buhund ringen.     

 

 

Fr. vänster Daniel, Mamma Ann och Tobias och Pappa Kenneth bakom kameran